Miksi minulla on göötti?

Tämän vuoksi minulla on göötti

- Halusin koin olevan osallistuva
(kyllä, totesin tämän siinä vaiheessa, kun Sentti Pentti kiipesi astianpesukoneen kannen päälle "tyhjentämään" pesukonetta, hetimmiten taloon tultuaan)

-Halusin "helposti (irtiolon/luoksetulon) oppivan koiran. Edellinen meille pentuna tullut koi oli ajokoirasekoitus Romppanen, jolle varman luoksetulon opettaminen on osoittautunut liian haasteelliseksi minulle.
(Kyllä, Sentti tulee luokse. 99% varmasti yhdellä kutsulla. Mutta tuhannet ovat ne toistot ja vahvisteet, joilla se on opetettu. Mikään koira ei opi (ainakaan omistajan toivomia) temppuja ilman kunnon vahvistetta (vahvisteenhan koira siis päättää itse. Olen vahvistanut pienestä saakka kutsusta luoksetulemisen lisäksi, pyytämättä luokseni tulemista ja jopa katsetta kesken puuhailun, pyytämättä ja pyytäen. Göötti on kyllä todellakin helposti oppiva koira. Se oppii nopeasti ja ketjuttaa tehokkaasti, oppii siis palkintoon johtavat tekemisensä, monen vaiheen kautta. Nopeasti.)

-Halusin pienen, ison koiran järkevällä turkin laadulla.
(Sentti on kätevän kokoinen, se ei jää jalan alle, mutta mahtuu pieneen tilaan, esim. auton takapenkille lasten kanssa tai etupenkin jalkoihin. Sentin tukka on juuri sitä, mitä toivoin. Se ravistaa kerran ja kampaus on valmiina. Karvanlähtö on sitten se "ei niin kiva", koska kukaan muu kuin göötin omistaja ei usko, että sitä karvaa, jota ei juuri irtoa, voi yhtäkkiä olla niiiiin paljon. Kaikkialla. minä sydän furminator.)

- Saisin koiran, joka jaksaa paljon ja viihtyy ulkona
(Sentti ei ole ollut vielä koskaan se, joka haluasi sisälle/kotiin, jos toiminta jatkuu)

- Haukkuminen ei ollut "tätä haluan"-listassani. Onneksi Xenan kohdalla on käynyt niin, että se ei hauku erityisen paljon. Edes vieraille. Kiihtyessään se haukkuu joskus, mutta lopettaa, kun pyydän. Uskon, että göötti oppii helpommin haukkumaan kuin olemaan haukkumatta. Mutta oma kokemukseni Sentin kohdalla on ollut toimiva, palkitsin sitä silloin, kun se ei hauku . Mielestäni koiran haukkuessa tilanne on jo menetetty. (Silloin toki auttaa, jos koiralle on opetettu haukkuu/ei hauku-käskyt, jolloin hiljeneminenkin on todennäköisempää. Kiihtyneen ja siksi haukkuva koira ei omistajan karjumisesta rauhoitu (jos hiljeneekin, niin suhde ei ainakaan parane), mutta kiihdyttävän tilanteen tullessa, ennen kuin koira alkaa haukkua, namin syöttäminen ja hiljaisuudesta palkitseminen rauhoittaa koiraa. Riippuu tämä toki koiran luonteestakin paljon, Sentti vaan ei ole kovin herkkähaukkuinen.

-Toivoin, että saisin tutustua mukaviin ihmisiin.
(Tämä on toteutunut. Göötilliset ihmiset ovat useimmiten sellaisia kuin göötitkin, mukavia ja reippaita kavereita.;D